ILLW – Fyrhelgen

ILLW Finngrundet ombord isbrytaren Sankt Erik
Skrivet av Niklas/SA0BGA

Finngrundet 2015

Finngrundet 2015

Vi var några tappra radioamatörer från både SK0ZA och SK0QO som träffades på fredagskvällen för att rigga upp ytterligare en antenn samt kontrollera och korrigera de befintliga antennerna inför helgens äventyr.

Vi möttes upp igen på lördagsmorgonen och installerade oss i radiohytten på Sankt Erik. SA0BGA riggade upp en PSK-station på 40m, SA0BKW och SA0CDX riggade upp en SSB-station på 40m medans SA0BFW och SM0NUE riggade upp en CW-station 17m.

Klockan 10 sattes så stationerna igång och allt började rulla på och för CW och PSK blev det stundtals pileuper. Intressant att notera vid PSK och pileup så blir det i stort sett omöjligt att läsa något överhuvudtaget på skärmen då datorn har stora svårigheter att tolka oljudet från etern.

Bryggan Sankt Erik

Bryggan Sankt Erik

Det var då enbart att vänta på en lucka och sedan sända iväg CQ-strängen igen. Det var en hel del färdiga makron som skickades med men många stationer svarade glatt med egen text när vi skickade lite extra information om läget och situationen kring detta fyrskepp och närheten till Wasamuseet.

Det gäller att ha snabba fingrar på tangentbordet när man skriver samtidigt som man ser sändningsmarkören i HamRadioDeluxe snabbt komma ikapp sin egen text man komponerar.

Jag, SA0BGA, var med endast under lördagen och körde 60 kontakter inklusive andra ILLW-stationer, trots rådande konditioner som inte var de bästa. Samma situation rådde för de andra som även körde sina stationer på söndagen fram till ca 1700 då stationerna och två antenner monterades ner.

SA0CDX kör SSB. I fönstret till radiohyttan skymtas SA0BFW.

Från Sjöhistoriska har SK0QO fått tillstånd att ha en antenn uppsatt mera permanent på isbrytaren Sankt Erik och de har visat stort engagemang och intresse för dessa aktiviteter.

Sjöhistoriska och Museumskeppen satte besöksrekord denna helg med ca 1900 besökare som räknades in vid pirens grindstuga och en relativt stor del av dessa besökare var även upp och tittade in i styrhytten och radiohytten. Några intresserade äldre ”gnistar” tittade även in i radiohytten och pratade om gamla tiders knackande. Det kom även icke aktiva radioamatörer på besök samt att några besökare blev intresserade av radioamatörhobbyn.

Som slutkläm ser vi från SK0ZA fram emot fortsatt samarbete med SK0QO i dessa aktiviteter och ser mer än gärna att även andra klubbars medlemmar också deltar. Det finns plats för flera, hör av er.